Afgelopen zaterdag, 20 januari 2018, besteedde het TV-programma Kassa aandacht aan de klachten die consumenten ervaren met een organisatie, genaamd Mediation Agency (bekijk hier het fragment). Deze organisatie treedt naar eigen zeggen op als bemiddelaar bij openstaande vorderingen van verschillende partijen. Consumenten melden echter dat zij onder druk worden gezet en dat zij van bemiddeling niets ervaren.

Zonder een waardeoordeel te geven over de werkwijze, heb ik wel veel problemen met de naamgeving van de organisatie: Mediation Agency. Als ik de reacties beluister die deze organisatie heeft gegeven aan Kassa, dan blijkt dat zij geen mediation doen. In tegendeel, zij misbruiken het woord mediation.

Mediation is een vak

Mediation is een vak, maar ook helaas een onbeschermd beroep. Een deskundige mediator zal altijd de partijen wijzen op een vrijwillige deelname aan een mediationproces, zal partijen zelf een oplossing laten zoeken en daarbij partijen begeleiden. Registermediators houden zich daarbij aan de gedragsregels van het MfN. Daardoor zijn de belangen van de partijen gewaarborgd en weten zij welke garanties er gelden ten opzichte van de inspanningen van de mediator.

Mediation inzetten bij (langdurige) schulden

Overigens is het wel mogelijk een mediation in te zetten bij (langdurige) schulden. De mediator kan dan partijen begeleiden in het onderzoeken naar oplossingen. En dergelijke procedures zijn vaak succesvoller en kostenefficiënter dan de harde confrontatie. Verleden week heeft mijn collega Michiel Manshande hier al meer over geschreven (lees hier zijn column).

Mediation via facily LAW

Roy Odekerken is registermediator MfN, certified mediator ADR en lid van NMv. Wilt u meer informatie over wat de mogelijkheden van mediation voor u kunnen zijn? Neem dan contact met hem op via telefoon (085 – 2 10 11 12) of per e-mail (info@o-jd.nl).

Let op! U verlaat de site fL advocaten! X Doorgaan